winkelcentrum 't Loon

In september 1966 werd  winkelcentrum ’t Loon geopend. “Amerikaans idee kreeg in Heerlen gestalte” schreeuwden de krantenkoppen.

De bouwer van ’t Loon ging failliet. In 1968 was ’t Loon pas echt klaar maar het voldeed bepaald niet aan de verwachtingen. Zo weerhielden tochtige gangen de bezoekers om te komen winkelen. De 15 etages tellende flat boven het winkelcentrum viel echter wel in de smaak. Naast de verdiepingen waar huurappartementen kwamen, werden ook enkele etages verbouwd tot kantoor.
In de jaren ’70 werd Westland/Utrecht eigenaar die het winkelcentrum voorzag van een opknapbeurt en een meer gezellige aankleding. Begin jaren ’80 werd het complex overgenomen door het ABP. Helaas werden de grootse plannen van het ABP ruw verstoord door een brand in 1983. Dit weerhield de nieuwe eigenaar echter niet om verder te werken aan de plannen. Met winkelketens als C&A, de Hema en Albert Heijn zou het hét winkelcentrum van Zuid-Limburg worden.
Opnieuw branduitbraak
De toekomst zag er daarna rooskleurig uit, tot 25 februari 1985 toen er wederom brand uitbrak. De bovenliggende flats werden geëvacueerd waarvan de bewoners naar het “opvangcentrum” in het hoofdkantoor van het ABP werden gebracht om bij te komen van de schrik. Een honderd-tal brandweermannen was nodig voor het blussen van de brand. “Het hart van het winkelcentrum was één grote rood-trillende gloeiende massa” aldus het Limburgs Dagblad. Het inferno zorgde ervoor dat de hulpdiensten de 5 eerste etages van de flat niet meer op de normale manier konden bereiken. Daarom werden de bewoners via het dak geëvacueerd.
Ondanks de grote brand die maandag, werd het winkelcentrum opnieuw opgebouwd en weer officieel geopend. Het winkelcomplex, dat vlak langs de autobaan ligt, bestond na de verbouwing en wederopbouw uit 45 winkels.

Nieuwe tegenslagen
In 2000 werd het winkelcentrum opnieuw verbouwd en uitgebreid met parkeerfaciliteiten en meer kleur aan de buitenkant. De heropening vond plaats op donderdag 11 maart 2004. Eind 2012 ontstond er weer veel onrust na grondverzakkingen in het winkel- en parkeergedeelte. Na sloop van een gedeelte van het winkelcentrum volgde opnieuw een heropening in 2013 waarna er weer toekomst leek voor ‘LOON (de naam was inmiddels aangepast voor een nieuw imago). 

bron: Maurice van Opdorp; www.heerlenvertelt.nl

Loading...