Mr Visserplein

Het Mr. Visserplein in Amsterdam is níet vernoemt naar mr. Frank Visser, de Rijdende Rechter. Toen het werd aangelegd bestond het gelijknamige tv programma nog niet. In de vroege jaren zestig werden grote delen van de voormalige Jodenbuurt ten oosten van het Waterlooplein gesloopt om ruimte te maken voor een geplande snelweg die via de IJtunnel naar Amsterdam-Noord zou leidden.
Deze snelweg is nooit aangelegd. Wel werd er onder het Mr. Visserplein een autotunnel gebouwd, met daarboven voetgangerstunnels en verscheen in 1970 een tramhalte op een brug daarboven. De voetgangerstunnels werden, alhoewel verplicht, in de praktijk door de trampassagiers nauwelijks gebruikt. Vooral omdat men steeds trap op en af moest en men de lugubere tunnel als het even kon wilde mijden.

De tramhalte werd in 1985 verplaatst en de voetgangerstunnels dichtgemetseld. De verkeerstunnel werd later afgesloten en is sinds tien jaar in gebruik als ondergrondse, overdekte kinderspeelplaats; TunFun. Het is een gekke plek; het asfalt ligt er nog en je bevindt je onmiskenbaar in een tunnel. Langs de tunnel wanden staan in strak gelid ballenbakken, klimtoestellen en springkussen opgesteld. Aan lange tafels zitten verveelde ouders te wachten tot hun kroost uit gespeeld is. De akoestiek is dramatisch en de geur van gebakken pannenkoeken overheersen

Loading...